De wijngaarden van Barberani bevinden zich een paar kilometer van het stadje Orvieto . In het beste deel van de DOC Orvieto, dat het recht heeft op de aanduiding ''Classico''. De wijngaarden liggen op de heuvels aan de rivier de Tiber, met uitzicht over het meer van Corbara. Dit is het oudste en klassieke wijnproducerende deel van de provincie Orvieto. De wijngaarden dateren hier uit de Romeinse tijd, waarin de combinatie van wijngaarden en olijfgaarden al heel gebruikelijk was. Het wijnbedrijf is gevestigd in een prachtig oud middeleeuws kasteel, om de grenzen van Orvieto en Todi te beschermen. Het Castello di Monticello werd in die tijd bewoond door slechts een honderd mensen, die waren belast met het onderhouden van de landerijen, waar druiven, olijven en graan werden verbouwd. Het moderne landgoed beslaat in totaal 80 hectare, waarvan 50 hectare wijngaarden en olijven. Op dit moment wordt een deel van de wijngaarden opnieuw beplant en vernieuwd om tot een nog betere kwaliteit van de wijnen te komen. Het terroir is bijzonder. De wijngaarden staan aangeplant op de heuveltoppen, waar de ondergrond bestaat uit een mengsel van klei en leem. Het nabijgelegen meer van Corbara zorgt er voor dat zich geen al te grote schommelingen voordoen in de temperatuur. De aangeplante druiven zijn voor een deel uiteraard de druiven die nodig zijn voor het maken van topkwaliteit Orvieto, zoals procanico, verdello, grechetto, malvasia en drupeggio. Daarnaast staan er druiven aangeplant van elders, zoals chardonnay, sauvignon blanc, semillon, rhine riesling, moscato, cabernet-sauvignon, cabernet-franc en pinot noir. Deze worden gebruikt voor het maken van topcuvées, door ze te mengen met de lokale druiven. Maar de productie van Orvieto, van de gewone, ''droge'' vorm, tot ''halfdroog'' en zelfs een gemaakt op basis van druiven met edele rotting, blijft de belangrijkste activiteit van Barberani. De kelder ligt op een hoog niveau, met alle middelen om wijnen van kwaliteit te maken. Veel aandacht is besteed aan de kwaliteit van de persen, omdat deze een grote invloed hebben op het karakter en de klasse van de witte wijnen. De totale productie ligt op dit moment op zo''n 350.000 flessen, waarvan in totaal 50% wordt geëxporteerd. Een prima balans voor een bedrijf dat zich met veel succes richt op het maken van mooie kwaliteitswijnen.